“Vlerësuar me Çmin në Turqi” Simbolizim i gjakut të martirëve pë lirinë e atdheut. Në vitin 1924, Miro IU bashkua grupit surréalistes. Punimet simbolike dhe poetike natyrore të Miros, me dualitetin dhe kontradiktat e natyrshme në to, përshtaten mirë me përmbajtjen surrealiste të grupit të TIJ. Pjesa më e Madhe e Punës së Miros e Humbi nevojën e fokusit Kaotik që e kishte përcaktuar punën e TIJ Deri Tani dhe procesi je pikturimit Brenda Punës së TIJ në mënyrë që të refuzojë kornizën që IA Kishin dhënë pikturat tradicionale. KY qëndrim ndaj pikturës u tregua vetvetiu Kur Miro, në vitin 1924, Kur IU referua Punës së TIJ me “x” në letrën dërguar shokut të TIJ poète Michel Leiris. [9] Pikturat që erdhën gjatë kësaj periudhe u njohën si pikturat e ëndrrave të Miros. Retrospektiva të mëdha të përkushtuara Miros në moshën e TIJ të pleqërisë në qytete si nju Jorku (1972), Londra (1972), Sanit-Paul-de-Vence (1973) dhe Parisi (1974) Ishin një tregues i mirë i duartrokitjeve ndërkombëtare që Ishin rritur në mënyrë të vazhdueshme gjatë gjysmës së Shekullit të kaluar; retrospektivat Kryesore u bën pasvdekjes së TIJ. Ndryshimet politike në Vendin e TIJ udhëhoqën në vitin 1978 ekspozitën e parë të plotë me piktura dhe punime grafike, në Museo Español de Arte Contemporáneo në Madrid. Në vitin 1993, viti i njëqind vjetorit të lindjes së TIJ, u mbajtën DISA ekspozita, ndër të cilat më të spikaturat Ishin nga Fundació Pilar i Joan Miró, në Barcelonë, muzeu i Artit Modern në nju Jork, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía në Madrid dhe Galerie Lelong në Paris. [31] në vitin 2011, një tjetër retrospektivë u mbajt në Tate Modern në Londër dhe udhëtoi Tek Fondacioni Joan Miro dhe Galeria Kombëtare e Artit, Uashington, D. C. Përdorimi i fjalës autik u cilësua nga prindër dhe psikologë si mungesë ndjeshmërie ndaj fëmijëve me aftësi të veçanta. Në vitin 1959, Andre Bretoni kërkoi nga Miro që ta prezantonte Spanjën në ekspozitën Homazhe surrealizmit pranë Enrique Tábara, Salvador Dali dhe Eugenio Granell.

Miro krijoi një Seri skulpturash dhe qeramikash për kopsht të Fondation Maeght në Saint-Paul-de-Vence, Francë, e CILA u kompletua në vitin 1964. Këto Fjali që deputeti Alket Hyseni IA adresoi ish-kryeministrit Sali Berisha shkaktuan një stuhi reagimesh në rrjetet sociale. . La mosaïque “Pla de l`OS” de l`artiste sur les Ramblas de Barcelone DISA vite pas ekspozitës së Vitit 1918 të Miros, ai u vendos në Paris ku përfundoi një nûmer pikturash që i kishte filluar në shtëpinë verore të prindërve të TIJ në Mont-Roig del Camp. Një pikturë e TIJ, ferma, shfaq një ndryshim drejt Stilit Individual të pikturimit dhe DISA kualiteteve Kombëtare. Ernest Heminguej, i Cili më vonë e bleu veprën, krahasoi kompozicionin Artistik me uliksin e xhejms xhoisit dhe e përshkroi até me fjalët “në të është çdo ndjenjë që Mund të Kesh për spanjën Kur Ju Jeni Atje dhe gjithçka që Ju ndjeni Kur NUK Jeni Atje dhe NUK Mund të shkoi a Lla. Asnjë tjetër NUK do të Ishte në gjendje t`i pikturonte këto dy gjëra të kundërta “. [8] çdo vit Miro kthehej në Mont-Roig dhe zbulonte simoblizmin dhe kombëtarizmin që do t`i ngjitet Atje në karrierë. Peisazh katalunas (Gjuetari) dhe Fusha e punuar, dy veprat e para të Miros të klasifikuara si surrealiste, përmbajnë gjuhën simbolike që do të dominonte në dekadën pasues.

Në dekadat e fundit të jetës së TIJ Miró përshpejtoi punën e TIJ në Media të ndryshme, duc prodhuar qindra qeramika, përfshirë murin e Hënës dhe murin e Diellit në ndërtesën e UNESCO-s në Paris. Ai Gjithashtu bëri pikturat e përkohshme në dritare (në qelq) për një ekspozitë. Në Vitet e fundit të jetës së TIJ Miró shkroi idetë e TIJ Radikale dhe më Pak të njohura, Duke eksploruar mundësitë e skulpturës të Gazit dhe pikturën Katër-dimensionale.

Share →